mandag 28. april 2014

Landsmøte i DIS Norge Slekt og Data 2014Årets landsmøte var lagt til LetoHallen Hotel på Dal lørdag 26 og søndag 27. april. Turen min startet med natttoget. Nydelig vær, men det var fremdeles så tidlig på våren til at at jeg kunne se noe særlig ut av vinduene. Det var først ved Lillehammer at det begynte å bli lyst. Der begynte også vognen å fylles opp med passasjerer. På Gardemoen ble det en times venting på flere som skulle på landsmøtet. Ventetiden ble benyttet til å få seg en mnatbit, og å lade mobiltelefonen.

Ved ti-tiden ankom vi LetoHallen Hotel på Dal hvor vi fikk tildelt rom. Rett før klokken 11 ble vi registrert og fant plassene våre. Så var det åpning og landsmøtesaker før vi hadde lunch.

Etter lunch var det tur til Eidsvollsbygningen i forbindelse med 200- årsjubileet for Grunnloven. For de av oss som har vært med på prosjektet «Adopter en Eidsvollsmann» var det interesant å se hvor de hadde oppholdt seg under riksforsamlingen våren 1814.

Omvisningen ble startet i vestibylen. Huset var tidligere hovedbygningen på Eidsvoll verk, men ble kjøpt av Carsten Anker (1747-1824). Han flyttet inn med familien i 1811. Vi fikk også høre om barna. Under et besøk på verket i 1807 druknet yngste sønnen Peter i Andelva, 17 år gammel. Annette døde etter et lengre sykeleie noen år senere. Fra vestibylen var det adgang til hele huset. Vi beveget oss inn døren, til Biljardstuen, Blåstuen, som var Fru Ankers dagligstue, og videre inn til Fru Ankers sengekammer. Der fikk vi vite at det var store forskjeller i befolkningen i 1814. Det var en liten rik elite, og resten var fattig. Dette gjenspeilet også huset til Anker. Fru Hedvig (født Wegene) hadde stue og sengekammer i første etasje, mens Carsten hadde i andre etasje. Dette viste at husets etasjer var delt inn etter samfunnslagene slik det var den gang. Etterhvert som en beveget seg oppover i etasjene fikk færre og færre adgang. De måtte ha egne adgangstegn for å slippe inn på Riksforsamlingen. I kjelleren bodde tjernerne. Vi fortsatte fra Sengekammeret via døren til venstre, og inn i Nystuen. Neste rom var Spisestuen. Mens vi gikk gjennom rommene var det anledning til å fotografere. Så gikk vi opp i det rommet som kanskje er best kjent, Rikssalen. Her hadde Riksforsamlingen sine plenumsmøter den begivenhetsrike våren 1814, da Norge erklærte sin selvstendighet, forfattet sin Grunnlov og valgte prins Christian Frederik som Norges konge. Vi fikk en liten «presentasjon av representantene, blant annet fra Akershus amt. Vi fikk også «treffe» sorenskriveren i Follo, Christian Magnus Falsen (1782 - 1830), kjent som Grunnlovens far.

Omvisningen fortsatte i kjelleren der tjenerne bodde. Vi fikk også komme en tur inn på kjøkkenet der kokka holdt på å lage flatbrød. Det var også mulighet å få en smakebit av flatbrødet. Vi hadde akkurat avsluttet omvisningen da brannalarmen gikk. Vi forlot bygningen, og guiden hadde opptelling før vi gikk til bussene for retur til hotellet. Vi fortsatte med landsmøtesaker til klokken 18. Så var det middag og utdeling av Dis-bjørner og hedersbevis. Etterpå var det sosialt samvær.Litt over halv åtte på søndag begynte de fleste å finne plassene rundt frokostbordene. Det var nydelig vær i dag også, så etter at jeg hadde spist ble det en liten fotorunde rundt hotellet før jeg sjekket ut av rommet. Det var flere som også sjekket ut før møtet startet. Noen minutter før klokken ni kom en etter en med kaffekopp og fant plassene sine. Vi fortsatte der vi slapp i går. Det ble også valgt ny leder og noen nye styremedlemmer. Så var det utdeling av blomster før vi ble ønket god tur hjem. Etter en bedre lunch dro vi hver til vårt. Håper alle kom vel hjem.