Lørdag 14. juni var det sommertur med DIS-Møre og Romsdal. Denne gang var det Sunnmøre som sto på programmet.
Turen startet på fergeleiet i Molde i nydelig sommervær. Vi som skulle over fjorden fra Romsdal og Nordmøre gikk ombord klokken 0730. Klokken 810 sto bussen klar på Furneset. Det var en flott tur over Ørskogsfjellet, og en time senere plukket vi opp resten av deltakerne på Sjøholt og Moa. I alt var vi 35 som ble med på årets sommertur.
Lederen ønsket oss velkommen til årets sommertur og informerte litt om hva som skulle skje. Vi ankom Solavåg, eller Sunde som det heter, i god tid før fergen gikk til Festøya. Litt informasjon om Sunde og Festøya ble det før vi kjørte ombord og hadde kaffe og svele.
På den andre siden kjørte vi forbi Barstadvika, Vartdal, Ørsta og Volda. Vi skulle til Sivert Aarflot-museet på Ekset, men sjåføren kjørte litt for langt, og kom til fergeleiet i Volda sentrum. Hyggelig å se igjen Volda selv om det bare var for noen minutter. Vi fant fram til museet, der det ble litt venting før omvisningen startet (bilde 1 og 2). Først fikk vi høre om Sivert Aarflot (1759-1817) som var lensmann, og ga ut «Norsk landboeblad» og trykte skrifter. Vi fikk også høre om barna Rasmus (1792-1845) og Berte Kanutte (1795-1859).
Rasmus var lensmann og redaktør og drev også gården. han var også stortingsmann. Søsteren Berte Kanutte skrev salmer og var med i haugianerrøsla og hjemmet hennes ble samlingsplass for haugianerne i området. Vi fikk omvisning i museet.
Etterpå dro vi til Ivar Aasen-tunet (bilde 3) for å spise lunch. Det ble tid til å ta en rask kikk rundt, og det var noen som kjøpte bøker, t-skjorte og andre ting. Lange stunden ble det ikke før vi dro videre klokken 13. Til Ørsta sentrum og mot Sæbø hvor det var ferge til Leknes. Fergeturen over Hjørundfjorden var litt av en opplevelse, og mange benyttet anledningen til å feste naturen til kameraet. Her var det både fjell, og små gårder som klamret seg fast i fjordkanten. Så var det noe med fergen. Den virket så kjent. Ganske riktig, det var «Goma» som hadde gått mellom Kvanne og Røkkum. Fergeturen var ferdig for denne gang, og vi kjørte fra Leknes mot Norangsdalen. men først en liten stopp ved Hotel Union Øye for å fotografere (bilde 4). Hotellet er i sveitserstil og bygd i 1891. Denne gangen kunne vi ikke gå inn da det var arrangement der. Vi dro videre, og på veien opp Norangsdalen fikk vi høre om gamle setre, ras og en gammel bro (bilde 5). Det ble en stopp ved et vann for å ta bilder. Der var det også murer etter et gammelt hus som lå synlig under vannet. Noen dykkere hadde benyttet den fine sommerdagen til å hoppet uti vannet. Så på veien igjen. Det gikk raskt unna og vi nytet utsikten til majestetiske fjell, og vi tok av til Hellesylt og Peer-Gynt Galleriet.
Vi fikk informasjon om galleriet som åpnet i 2002. Videre om Henrik Ibsen, som skreiv dramaet Peer Gynt, reiste gjennom Hellesylt og Sunnylven rundt 1860 og samlet inspirasjon til diktningen her. Peer Gynt ble utgitt i 1867. Treskjæraren og kunstnaren Oddvin Parr har skåret ut 11 store bilder fra Peer Gynt i trerelieff og vi fikk se bildene og høre utdrag fra stykket (bilde 6)
. Det ble tid til en i før vi igjen måtte sette oss i bussen og dra langs Sunnylvsfjorden. da vi passerte Stranda fikk vi høre om møbelprodusenten P I Langlo, og Grandiosapizza. Vi fortsatte mot Sykkylven der vi tok ferge til Aursnes. Sunnmøringene ble satt av på Moa og Sjøholt. Vi andre fortsatte over Ørskogsfjellet til Vestnes og ferga til Molde. Det var en flott tur, og en sliten, men fornøyd gjeng gikk av fergen i Molde.
Folketellinger – når på året ble de tatt opp?
for 3 dager siden