lørdag 7. juni 2008

Skrivekurset

Jeg har fått spørsmål fra LivS om å hva jeg drev med på kurset, her er notatene.


Tenk gjennom de ordene vi bruker. Et ord kan ødelegge en hel tekst.
I oppgaven skulle vi bruke ordet «krone»:
«Han tok tikroningen opp av lommen og kikket på den. 10 kroner? Hva kunne han gjøre med den? Sola skinte og han tenkte på ... is.
Kanskje det? En is?»


Språk:
Beskriv en kjøkkenbenk: Hvem bor der?
På venstre side av den hvite benken er det fire skuffer med små håndtak. Benkplaten er svart. Komfyrer hvit og har svart topp. På komfyren står det to kasseroller. På høyre side er det en ny benk. På den benken står en hvit mikrobølgeovn og en hvit kaffetrakter halvfull med kaffe.


Scene fra barndommen:
Vi ventet på båten. Den skulle ha kommet ved halv seks-tiden, men den var visst forsinket. Langt over midnatt kunne vi endelig finne lugaren.


Beskriv en kelner:
Beskriv det vi ser
Han har på seg hvit skjorte og svart vest. På vesten er det et messingskilt. Han har også på seg nystrøkne svarte bukser og sko. Han holder et fat i høyre hånd. På fatet står tre glass og tre flasker øl. Han går med faste skritt mot bordet.


Bruk ordene Blod og syltetøy:
Møtet mellom brødet og genseren var kort. Syltetøyet lå igjen på den øvre delen. Mens han lette etter noe å tørke med begynnte det å renne. En tynn stripe, nesten som blod. Her var det bare en ting å gjøre, hive den i vaskemaskinen. Det skulle nok få bort følelsen av å bli myrdet. Så dramatisk var det ikke, men allikevel. Assosiasjonen til et mystisk mord steg fram.


Objektiv beskrivelse: beskrive en person:
1. En jernbanestasjon (velg selv, gjerne fantasi)
beskriv bygningen, personer som kommer og går osv.
2. Et barn kommer gående/løpende over stasjonsområdet i retning perrongen
hopp inn og skriv om barnet i jeg-person (jeg-fortelling): Hvorfor er det på stasjonen? Skal barnet reise, hente noen?

1. På den gule stasjonen har toget nettop kommet. Dørene er ikke åpnet enda, men det rar ikke mange sekundene før det strømmer folk ut. Først noen kofferter, så noen sekker. Eierne tar tak i de og begynner å gå mot utgangen.
Rett ved utgangen står det en og selger pølse og pizza. Den ligger rett ovenfor en kiosk som selger aviser og blader. Stativene er fulle av aviser fra hele landet. Duften av pølse siger mot en gutt i hvit t-skjorte og jeans. Han skritter over for å kjøpe pølse. En stemme annonserer neste togavgang i det pølsen ligger på disken foran han. Den gir gjenlyd i hele bygningen. I det han snur seg kommer en gutt inn på stasjonen.

2. Så mange det er her. Hvordan skal jeg finne bestemor og bestefar?ikke er det de, og ikke de heller. Kanskje de har glemt at de skulle komme? Jeg ser de jo ikke.jeg får se der borte. Jeg går bortover mot toget. Toget er langt og det kommer fremdeles mange folk ut. Tenk om de er på toget enda? Men hvor? Der er en dame i rød kåpe. Jeg må se bedre. Nei, det er ikke henne heller. (jeg må se hvor far er. Der er han. Han ser også etter bestemor og bestefar). En stemme kommer over høytaleren. Folk begynner å løpe foran meg med kofferter. Best å holde seg litt unna. Noen dulter til meg. En stor rød koffert triller forbi. Rett bak kommer det mange mennesker. De er sikkert på vei til toget. Kanskje de også skal hente noen?


To par på weekendtur:
Når helgen er over er ikke verden slik den var
Hvilken egenskaper skal personene ha:
effektiv
rolig
hissig
osv.


Lag en konflikt, bygg opp en konflikt
Hva skjer
Hvilke konflikter dukker opp?
Hvor skal de? Planlegging av dagstur
en vil klatre opp på en fjelltopp
resten vil gå innover dalen

Konflikten roer seg for en liten stund men blusser opp igjen når de passerer stien som går opp på fjelltoppen.
Dette er en interessekonflikt og rollekonflikt
Hvem bestemmer?
Alianser


Fire personer:
Ole: liker å gå på hver fjelltopp. Han liker å være først og best i det meste.
Else er sammen med Ole. Hun liker også å gå på fjelltopper men tar også hensyn til at andre ikke vil opp på alle topper.
Per ønsker å gå rolige turer innover dalen
Lise gjør det samme.

1 kommentar:

LivS sa...

Flotters, små enkle ord, som kan gi en beskrivelse av litt.
Assosiasjoner med ord, er er morsom sak. Du skriver godt og har ett grep om ordbruk.
Herlig, når kommer første novelle-samlingen ?? Den er herved bestillt :)