søndag 15. juni 2008

DIS MR på sommertur til Stordal og SkotetDIS Møre og Romsdal på sommertur til Ytste Skotet lørdag 14. juni 2008
Rundt 20 stykker hadde møtt fram på ferjekaia i Molde. Det var nydelig vær og det tegnet til å bli en flott tur. På ferja over var det tid til kaffe og svele, og undertegnede kjøpte to svelekrus til Liv Skramstad. Så nå blir det flere som skal sitte foran chatten med svelekrus. På Vestnes ventet sjåføren på oss for å bringe oss videre.
Vel på plass i bussen informerte Harald Ormbostad om turen.
Etter en stopp ved Hurtigbåtkaia på Vestnes og Sjøholt dro vi til Rosekyrkja i Stordal. På vei innover orienterte Harald om noen av gårdene som vi så på den andre siden av Storfjorden. I Rosekyrkja fikk vi orientering om kirken. Den var bygd i 1789 og var i bruk til 1907. Kirken er rosemalt av Vebjørn Halling som var fra en plass nesten oppe på Hardangervidda (Hallingdal), og Andreas Reinholt. Det ble «bekostet af den god Ædlige Stordals almue den suma 50 daler». På veggene finner vi kjente motiv fra bibelhistorien og og ornamentikk i rosemalingsstil fra Hallingdal.
Etter orienteringen ble det tid til å se oss rundt på kirkegården.
Det var lunch på Nilsgardstunet i Stordal. Der fikk vi rundstykker med ost og pålegg, sjokoladekake og kaffe.
Etter en velfortjent pause kjørte vi til Dyrkorn der vi skulle ta båt over Storfjorden til Skotet. Båten kunne ta 12 passasjerer så med 36 personer ble det 3 turer. Da var det klart for den harde delen av turen. Noen av oss hadde tatt med staver og brukte de flittig både på vei opp og på vei ned. Etter et par pauser kom vi på Ytste Skotet, eller Skøtet, som de sier. Der bl vi ønsket velkommen av Marit Helen Akslen. Mens vi ventet på at alle skulle komme ble vi underholdt av noen høns. En flokk geiter gikk i en innhengning lenger nede. Da alle hadde innfunnet seg fikk vi en orientering om Skotet av Roger Furset og Idar Skotte.Der ble det blant annet sagt at Ytste Skotet var fraflyttet i 1956 og ble restaurert på 1990-tallet av Storfjordens venner. Harald hadde historietime i stua . Der fikk vi høre om gården og hvordan livet hadde vært her. Så var det tid for guiding med Idar Skotte. På veien fikk vi demonstrert et vannhjul. Vi gikk til Me Skotet der Idar Skotte vokste opp med sine foreldre. Me skotet var fraflyttet 2. november 1981.Vi fikk også høre om hvordan livet hadde vært der. Blant annet var nevnt at de fikk diselaggregat i 1976 så de kunne ha strøm. Vi fikk også høre om sykdom, slåttonn og hvordan det var der om vinteren. Det ble fortalt at en vinter var Me Skotet isolert i tre uker og da de hentet posten på Dyrkorn lå det 19 utgaver av Sunmørsposten og ventet på de. Under orienteringen kom det noen regndråper, men det gikk ikke lenge før solen kom fram igjen. Vi fortsatte til Inste Skotet. På husveggen hang det en brannhake, som var påbudt å ha på gårdene her inne. Ved pipebrann gikk de og staket så alt datt ned i grua. Såfortalte Idar Skotte om knappen som var sydd fast med nål og tråd på det ene stuevinduet, en på innsiden og en på utsiden for å holde vinduet sammen. Dette var gjort for 60 år siden. Knappene var de samme mens tråden var byttet.
Da var tiden kommet til å gå tilbake til Ytste Skotet for å spise. Det var brennsnut (suppe) med flatbrød.
Etter å ha skrevet navnet i boka var det anledning for de som ville å kjøpe T-skjorte.
Så var tiden kommet for å gå ned til båten. I ulendt terreng med mange steiner gjaldt det å ta seg god tid. Mens den spreke delen forsvant nedover tok andre seg god tid. Så, etter en stund kom vi oss ned og kunne ta plass i båten. Tilbake til Dyrkorn var det anledning til å se på ullvarer fra Devold og å kjøpe is og forfriskninger.
Klar for hjemturen. På veien til Sjøholt fikk Harald takk for en godt organisert og trivelig tur. Første stopp Sjøholt, så hurtigbåtkaia på Vestnes. På Furneset takket vi sjåføren for turen før vi gikk på ferja. Så håper vi at alle fikk en fin tur hjem. Takk for turen!

2 kommentarer:

LivS sa...

Flott :) du har fått med det vesentlige :)

Laila N. Christiansen sa...

Høres ut som dere har hatt en flott tur! Og for et vær! :-)