lørdag 4. juni 2011

DIS-MR sommertur til Giske

Klokken halv ni var DIS ere fra Nordmøre og Romsdal samlet på kaia i Molde for å ta "Fannefjord" til Vestned der bussen ventet på oss. De som ikke hadde spist frokost fikk anledning til å ha kaffe og svele på ferja, og å lese avisa.
Været var ikke det beste, men innen vi kom over hadde det begynt å letne.

På turen over Ørskogsfjellet fikk vi høre om Blant annet Vestnesgårdene som hadde 25 husmannsplasser,Hellandheimen og Tresfjord båtene.
Grensen mellom Vestnes og Ørskog var grense mellom Norge og Sverige på 1600-tallet.
Videre ble det nevnt flere gårder, blant annet Apalset. De som bruker navnet i dag skriver Abelset. Stord ordens eneste øy er kjent fra vikingtiden. Vi nærmet oss Moa ojg passerte Solnør gard og golfbane, veikrysset til Skodje, Håhjem industriområde og Valle. Brusdalen har navn etter gården Brusdal.her er også Brusdalsvannet som er drikkevannskilde for Ålesund og Sula.

På Moa og i Ålesund plukket vi opp flere passasjerer og dro til Ytterland på Valderøy. I Giske kommune er det fire øyer som er bebodd: Godøy, Giske, Valderøy og Vigra. Giske er vekst immune og "sovekommune" siden den ligger rett ved Ålesund og områdene omkring.
Vi kjørte forbi Skjonghelleren hvor folk holdt til når de jaktet og fisket. Det var ingen som bodde der fast. Vi kjørere over Gjøsundet til Vigra. Der ligger Gjøsundet gård som opprinnelig var to bruk. Fortsatte forbi flyplassen og til Blindheim.

På Solbakken skule hadde vi kaffe og kake mens vi fikk informasjon om skolen og noen av lærerne som hadde jobbet der. Etterpå kikket vi litt rundt og tok bilder.

Neste stopp var Vigra Kringkaster hvor vi fikk informasjon. Den skal legges ned i sommer og masta skal rives. Masta er på 100 000 watt. I museet var det mange gamle radioer og det var nok noen som kjente igjen en eller flere modeller. Jeg kjentes igjen Radionette kurer fra
1950-tallet.

Ingen kommentarer: