søndag 20. juni 2010

DIS-MR sin sommertur til Hafsåsen i Sunndal

Lørdag 19. juni var det klar for DIS-MR sin sommertur. I år hadde DIS, som står for Databehandling i slektsforskingen, lagt turen til Hafsås i Sunndal. Selv om det var regn og skodde var det en forventningsfull gjeng på 47 stykker som dro avgårde.
Vi var så heldig å ha Tor Helge Gravem som guide på denne turen. På vei til Gjøra fikk vi en kort presentasjon av de forskjellige gårdene, blant annet Prestegården, Sandegårdene, Hoelgårdene og Flatvadgårdene. Da vi passerte Fale kraftstasjon fortalte han at Lillefale gård nå er en del av Sagtrøa bygdetun på Gjøra. Vi fikk også høre om helleristninger fra bronsealderen som er funnet på Gravem

På Nyheim sto lunchbordene dekket, og mens vi spiste fortalte Endre Nisja om de engelske fiskerne som bodde der før andre verdenskrig.
Turen gikk videre mot Snøgutu. Det ble en stopp ved Åmotan for å ta bilder av fossen.

Vi passerte Svisdal, og vi fikk høre om skolen som lå på Sveen gård. Der skulle vi stoppe på veien tilbake. Vi fikk også høre om de som dro over fjellet og om et par gamle husmannsplasser. På Hafsåskrysset tok vi av til venstre og kjørte innover mot Hafsåsen.Vi stoppet ved bomveien, hvor de som ville kunne ta en tur ut og lufte seg. Vi hadde god tid til vi skulle være på Svisdalsgårdene, så vi bestemte oss for å ta en tur inn til Vangshaugen. Dessverre var det ikke åpent så vi kunne bare se bygningene utenfra. åpner for sesongen 23. juni.
Etterpå satte vi kursen tilbake til Svisdal. Vi gikk til Sveen gård, der Pål Svisdal orienterte om fjellgårdene.
Vi hadde middag på Svisdal og ettterpå var det mange som benyttet anledningen til se seg rundt.
Da var det tid for å sette kursen hjemover. På Sunndalsøra takket Tor Helge Gravem for seg, og Britt Iren Neergård overrakte han et eksemplar av DIS sin jubileumsbok som takk for flott guiding.

1 kommentar:

Anonym sa...

...og fra Molde til Sunndal, da Gravem kom på bussen, gaidet Britt Iren og Jonny fortalte slektshistorier fra stedene vi kjørte forbi. .... Men da var ikke du kommet på bussen enda......