mandag 24. august 2009

Gamle bilder lag på lag

Med jevne mellomrom har jeg tatt fram de gamle bildene for å prøve og finne ut hvem personene er. Lett er det ikke, og særlig når bildene er over hundre år gamle og uten navn. De som opprinnelig hadde bildene visste hvem personene på bildet var, men de skrev det ikke ned. Det er litt dumt i ettertid, men slik var det. Kanskje de tenkte som oss at det kan vi jo ta senere når vi får tid. Årene gikk og en dag bar de ikke der og bildene er fremdeles uten navn.

Da er det at vi etterkommerne må gå igang med å stille spørsmålene hvem er personene på bildet og hvor er bildet tatt? Etterpå må vi lete, men lete er ikke så lett. Men på noen av bildene er det en liten ledetråd. For å tidfeste bildene er navnen på fotografen viktig. Det er alltids noen som kan bidra med viktig informasjon der. Jeg fikk informasjon om en fotograf på SF i går, og det var da jeg stilte meg følgende spørsmål: Eksisterer arkivene fremdeles eller har de blitt borte etter alle de år som har gått? jeg vet at Scrøder i Trtondheim har et stort fotoarkiv, og at trondheimsbilder ligger på nett, men er det for alle fotografene som har vært i Trondheim? Dette er noe som jeg må undersøke. kanskje er jeg så heldig at jeg finner hvem som bestilte bildene også. Jeg har ikke bare bilder tatt av fotografer i Trondheim. Levanger, Namsos, Mosjøen, Horten, Stavanger og mange flere er også representert. Er det et fotoarkiv etter disse også? Hvis svaret er ja, kan arkivene bidra til å kaste lys over flere ubesvarte spørsmål.

2 kommentarer:

Synnove sa...

Höres ypperlig ut om Du kan finne ut av djungelen rörende hvilke fotografers arkiv som er bevart og hvor. Du kan vel gi beskjed om Du finner noe

Oddvar Munro-Jenssen sa...

Jeg skal gi beskjed når jeg finner noe.