torsdag 12. mai 2016

Møte i Slekt og Data ST 12 mai 2016

Ketil åpnet vårens siste møte. denne gang var det to foredrag av Finn, det første om Hus og eiendom, etter pausen var det om hvordan finne igjen de skannede kirkebøkene på Digitalarkivet.

Før Finn slapp til fortalte Ketil litt om landsmøtet og navnebyttet fra DIS-Norge, Slekt og Data til Slekt og Data. han minnet også om sommerturen til Selbu den 11. juni. Det er fremdeles 10 plasser igjen, så de som vil være med kunne melde seg på til kassereren, Anders. Så overlot han ordet til Finn.

Tema var Hus og eiendom, hva kan vi finne om dette i arkivene.

Det er viktig å fortelle historien. Hvem var de, hvordan var det der de bodde, fikk de noen utdanning og hvordan var de økonomiske forholdene. Så det som berører dagens tema, hvordan bodde de.

Vi fikk vite at informasjon om eiendom er å finne i tinglyste dokumenter. Skjøter, avtaler, låneopptak og eiendommen kunne bli delt.
Vi finner dette på digitalarkivet fram til 1950.

De har også branntakster og de kommunale eiendomsarkivene.

Eiendomsbenevnelsene kjenner vi i dag som gateadresser og husnummer. Før var det gårdsnummer og bruksnummer. De var inndelt i matrikler i 1886. Tinglaget leste av hovedgårdene som igjen var delt opp i 18.2 festeområde 26.

På den fra 1886 er det også henvist til det gamle systemet som var før.

For å finne eiendommene vi leter etter må vi vite i hvilket prestegjeld den lå, tinglag, kommune, gårds og bruksnummer.

Du kan se i registereringssentralen for historiske data, søke i folketellingene eller lese matriklene på Digitalarkivet.


Før vi tok pause orienterte Jan litt mer om navnebyttet.



Mens vi satt med kaffe/brus og vafler ble blomster overrakt til Anne, som alltid sørger for at det står klar vafler og kaffe/brus til oss i pausen.

Etter pausen viste Finn hvordan vi finner igjen de skannede kirkebøkene på Digitalarkivet. med utgangspunkt i fylke (Sør-Trøndelag) arkiv, prestegjeld og sokn fant han kirkebøkene for Bakke sokn i Trondheim.

Det er en fordel å være pålogget når vi skal lete i kirkebøkene på DA, da har vi flere muligheter. For eksempel kan vi lagre de sidene vi vil ha, eksempel dåp, konfirmasjon, giftemål og begravelse for en person og senere lage PDF-hefte av det. Vi kan også sende det på e-post til slekt som er interessert.  



onsdag 11. mai 2016

Servise og litt annet retro

Forleden fikk jeg fire tallerkner i serien «Grønnette» fra Stavangerflint. Anledningen var at jeg var inne på salgssider for retro på facebook og finn, noe jeg gjør med jevne mellomrom. Det var da jeg så et servise av overnevnte serie, og kom på at jeg hadde sett noe i skapet som hadde tilhørt farmor. Kunne det stemme? Etter å ha hentet de ned fra øverste hylle og sjekket stempelet kunne jeg konstatere at det var fra Stavangerflint. Mønsteret stemte også med denne serien.


Jeg har ikke bare Stavangerflint, men også serviser og enkeltdeler fra Egersund og Porsgrund. Et av de, Egersund «Blå blomst», arvet jeg fra en kusine av min farfar. Hun døde i 1993, 77 år gammel. Som de fleste av den generasjonen, var leiligheten fylt med ting fra 1950 til 1970-årene. Møbler og nips, og det overnevnte Egersund-serviset. Noen fargerike glas fikk jeg også. Etterhvert har jeg skaffet noen deler til.


En og annen del til et annet servise har det også blitt, som denne tallerkenen med gule blomster fra Egersund. Noen fat har også funnet veien hit, som dette gule fra Egersund. Den er dekorativ og brukes til sjokolade og annen snacks.


Det er ikke bare servise som er samleobjekter. Også møbler, leker og diverse pyntegjenstander har blitt populært. Det er ting som mange husker fra sin barndom og som vekker minner. Teakbordet, den røde husmorstolen eller det gamle Kodak-kameraet som var med på alle ferieturene for mange år siden. Etter å ha ligget bortgjemt i mange år har det igjen kommet fram igjen, denne gang som pynt.