torsdag 7. april 2011

Dødsannonser i gamle aviser

Selv om jeg har drevet med slektgransking i noen år, er det alltid noe informasjon som mangler. Gamle aviser er en kilde som ikke har vært prioritert. Grunnen er at jeg har vært mest opptatt av kirkebøkene, men når jeg først skulle på SAT og sitte der noen timer før møte i DIS, kunne jeg se om jeg fant mer informasjon. Informasjon som en kan finne i avisene er fødsel, dåp, konfirmasjon, giftemål og dødsannonser.

Jeg skulle lete etter dødsannonsene til min oldefar Martin Olaus Jenssen som var lærer og kirkesanger på Fjellværøy på Hitra, som døde 30. Juli 1916. Hans mor Margrete Marcelie Hansdatter Schanke, døde 29. Januar 1917 og en søster av Martin Olaus, Kristine Marie gift Kverndal, som døde i Åfjord 09. September 1947.

Da jeg hadde kommet på SAT bestilte jeg de aktuelle årgangene av Adresseavisa for å se om jeg kunne finne noe. Det var en del dødsannonser, men ikke de jeg ville ha. Etter å ha bladd meg gjennom 1947 og 1917 kikket jeg på den siste boka fra 1916. Der fant jeg lærer og kirkesanger Martin Olaus Jenssen 43 år. Da hadde jeg litt informasjon å ha i basen.

Det var også en del dødsannonser på personer som bodde langt unna Trondheim. Det var noen fra Tautra, en fra Kristiansund og noen fra Røros, Oppdal og Levanger.

Sett med dagens øyne var avstandene lengre den gang, men allikevel så var forbindelsene gode. Avisene kom fram etter et par dager. Det var alltid spenning når den store sekken med post og aviser ble bært i land. Når alt var fordelt ble dem stående på kaia og diskutere siste nytt fra byen og verden forøvrig, det var jo mer å lese i avisene den gang enn nå. Av nyheter på førstesiden 1. Juli 1947 kan nevnes at
Sverige hadde tropisk hete og nye store helleristningsfunn i Hegra. Onsdag 31. Jaunar 1917 var det om et fransk troppeskip som var senket
i Middelhavet, Da de viktigste nyhetene var lest og kommentert var det å gå hjem og lese resten av avisen og dagens post.