søndag 27. juli 2008

Tur til Volda del 1Årets ferie var igang da jeg satt på bussen til Molde. Fint vær og ikke en sky på himmelen. Første stopp var i Molde, og jeg benyttet anledningen til å gå innom Fjord1 på Gotfrid Lies plass for å kjøpe fire svelekrus. At jeg valgte å kjøpe der var fordi jeg ikke visste om de hadde krus på ferja (Bilde 1).
Noen minutter senere kom Timeekspressen. Det var ikke så mange på bussen, og det var lett å finne plass.
Det var «Sogn» som tok oss frå Molde til Furneset. Sogn tilhører egentleg Fjord1 Fylkesbaatane i Sogn og Fjordane, men er for tiden satt inn på strektninga over Romsdalsfjorden. Jeg benyttet anledningen til å ta noen bilder i salongen (bilde 2) for å dokumentere reisen denne varme sommerdagen. Å dokumentere er viktig, då ser vi menneskene som er på farten fra et sted til et annet- Vi ser også hvordan ferja er innredet. Om det ikke er så viktig i dag så er det viktig dokumentasjon for framtiden. Det ble også tid til den obligatoriske kaffen og svela.
Neste stopp var Moa der jeg traff LivS (Bilde 3). Vi gikk på StorMoa (egentlieg heter det Amfi Moa) og hadde kaffe og noe å spise. Praten sikk om slektforskning, selvfølgelig. Trivelig å møte henne igjen. Så var det tid for å ta fatt på turen til Volda. Det ble en ny fotorunde på ferja «Brandal» mellom Solavågen og Festøya.
Volda. Jeg gikk den vanlige veien til Volda Turist Hotell. Det vil si at jeg gikk opp Skjervavegen. Vel inne på hotellet fikk jeg rom 201. Noen minutter senere var jeg på plass. Det gikk ikke mange minutter før jeg var på farten igjen, denne gang til Høgskulen. På BK (eller Berte Kanutte Huset som det egentlig heter) var alt som før. Nesten. For samskipnaden hadde flyttet lenger bort. Dit gikk jeg dagen etter. Men først kikket jeg rundt på BK (bilde 4), før jeg forflyttet meg til Strøm og Aasen (Hans Strøm huset og Ivar Aasen huset). Bokhandelen var stengt så jeg bestemte meg for å gå til Haugen Bok for å se på bøker. Jeg startet med å se om det var noen nye fagbøker innenfor samfunnsplanlegginga.Etterpå så jeg på lokalhistoriske bøker fra Volda. Først Voldaminne, som jeg har noen utgaver av. Jeg valgte en fra 2007, hvor det blant annet står om Volda Kyrkjegard – gravminne fortel. Står vi foran et gravminne er det mye historie å hente. Navnet forteller om det var mann eller kvinne, noe som la føringen for hvilke oppgver og forventninger som ble stilt til de. Slik kan vi stå og fundere over hvordan livet deres var. Kanskje ligger det håndskrevne brev etter de, på loft eller i kjeller. Et amerikabrev eller et postkort fra en de elsket men aldri fikk dele livet med. Det levde liv inneholder mange tilfeldigheter. Det er på grunn av de tilfeldighetene at vi er her i dag. Det var også flere bøker der. Den første jeg så på var «Hilsen fra Volden». Ei biletbok frå gamle Volda 1862-1938. Den andre jeg kikket på var «Volda er Volda» Biletbok slik det ein gong var 1935-1975. De inneholder mye god billeddokumentasjon om livet slik det var. Det er lett å se tilbake på hvordan det var. Fotografiene viser hvordan de var kledd og hvordan stedet så ut. Derfor er det også viktig at vi også i dag dokumenterer gjennom fotografi og ikke bare tar bilde på høytidsdager som jul og fødselsdager. Da har vi gitt fremtidige generasjoner dokumentasjon på hvordan våre liv var.
Slutt på del 1

Ingen kommentarer: